top of page
Zoeken
  • deanvanhetlaar

Aflevering 3: Cafés anno 2020 in een nieuw jasje

De functie van een café is door de jaren heen veranderd. Dat ligt bijvoorbeeld aan het veranderende klantengedrag en de alcoholverhoging van 16 naar 18 jaar. Voor meer uitleg daarover kun je aflevering 2 altijd teruglezen en kijken! Maar wat doen cafés dan zoal om de boel te vernieuwen en draaiende te houden? Een café dat continue innoveert en onderneemt, maar wel bij zichzelf blijft is café De Karre in Tuk. Het is al meer dan veertig jaar een bekend gezicht aan de Tukseweg.


Het café is door de jaren heen bekend geworden door de organisatie van het Dicky Woodstockfestival. “Dat is ontstaan toen ze Armand hadden geboekt van de nederpopklassieker van Ben ik te min. Zoals elke artiest had hij wensenlijst voor zijn optreden en daar stond ook ‘blow’ op. Daar was m’n opa geen fan van en toen is m’n vader met twee vrienden tot de oplossing gekomen om het optreden ergens anders te organiseren, en zo was daar de geboorte van het Dickie Woodstockfestival”, zegt mede-eigenaar Aleida Kranendonk. Ze runt het café en de bijbehorende cafetaria, ’t Vullende Buikje, samen met haar familie.


Patatje en een broodje bal erbij

Aleida: “Met die cafetaria is het ooit begonnen. Mijn opa begon met één snackwagen en heeft dat uit weten te bouwen tot waar we we vandaag staan. Zonder hem had dit allemaal niet bestaan.” Het openen van een cafetaria is een trend dat je de laatste jaren vaker ziet bij cafés. Dat heeft te maken met de vraag van de klanten, ze willen er toch graag een hapje bij eten”, zegt Geerlof Kanis bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland.


‘Mooi man!’

Niet alleen het Dicky Woodstockfestival, maar ook de groep Mannenkoor Karrespoor met de hit ‘Mooi Man’ is ontstaan aan de stamtafel van het café. “Als die tafel kon praten, dan waren we morgen nog niet klaar met filmen”, zegt Aleida lachend. “Twintig stamgasten hadden als cadeau een nummer opgenomen voor m’n opa en oma, die op dat moment eigenaar waren van het café. Omdat een singeltje destijds twee kanten had, moest er nog een nummer opgenomen worden. Dat werd ‘Mooi Man!’ En zo hingen er opeens gouden platen hier in het café!”





Grote sociale controle

Door de jaren heen is het café dus meer geworden dan een plek waar je een biertje kan drinken. Aleida: “Om half elf ’s ochtends zitten de oudste stamgasten hier aan tafel om koffie te drinken. Zodra er dan één van hen niet aanwezig is, wordt er meteen gecheckt wat er aan de hand is. De sociale controle is hier groot.”


Veranderend consumentengedrag zorgt voor andere functie

Daarin zit ook het grote functieverschil voor de cafés van dertig jaar geleden met dat van nu. “Zo’n twintig jaar geleden was het heel normaal om na je werk het café in te gaan om daar een biertje te gaan drinken, dat zie je nu bijna niet meer. Het caféleven speelt zich nu voornamelijk af van tien uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. Mensen die vroeger voor een biertje kwamen, komen nu om een hapje te eten. Ze blijven niet meer tot in de vroege uurtjes hangen”, vertelt Geerlof Kanis.


De gouden tip: ondernemen en blijven innoveren

Het aanpassen op de vraag van de klant, het is volgens Aleida de kracht van De Karre: “We blijven innoveren en ondernemen, maar tegelijkertijd toch onszelf. We zijn nog steeds hetzelfde, maar dan in een nieuw jasje. We blijven het café waar je altijd terecht kan en waar je al veertig jaar lang je patatje kan halen. Tegelijkertijd vinden we het ook prachtig om zeepkistenraces en festivals te organiseren, dat hoort bij ons.”


Het is om deze redenen dat Aleida de toekomst positief inziet. “We staan te popelen om onze ideeën weer uit te voeren en om weer aan de slag te gaan.” Meer zijn dan een café, maar toch bij je leest blijven, het zou zomaar eens dé gouden oplossing kunnen zijn voor de cafés.


In de vierde en laatste aflevering staan we stil bij de huidige situatie waar de café-eigenaren inzitten, namelijk in de coronacrisis. Al maanden in een lockdown, zonder enig perspectief op wanneer ze weer open mogen.

6 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page